Δευτέρα 13 Οκτωβρίου 2014

Άσκηση στο λεξιλόγιο της 3ης ενότητας

Προσπαθήστε να γράψετε ένα κείμενο (στα νέα ελληνικά), χρησιμοποιώντας όσες περισσότερες λέξεις μπορείτε από το λεξιλογικό πίνακα της β' ενότητας.

7 σχόλια:

  1. Δεν αντέχω άλλο! Πότε θα έρθουν τα Χριστούγεννα; Πότε θα έρθει εκείνη η στιγμή που ανυπομονείς να επικοσμήσεις το δέντρο και που όλος ο κόσμος είναι στους δρόμους αγοράζοντας δώρα για την οικογένεια; Πότε θα έρθει εκείνη η μέρα που θα μετράμε αντίστροφα το χρόνο περιμένοντας την επόμενη χρονιά; Τότε που όλες η πλατείες θα βυθιστούν στο χάος από την κοσμοπλημμύρα. Τότε που ο Άγιος-Βασίλης θα μου φέρει το δώρο που ΠΆΝΤΑ ονειρευόμουν...το ωραιότερο κόσμημα στον κόσμο. Ένα κολιέ με μικρά διαμαντάκια που θα τοποθετήσω στην κοσμηματοθήκη μου. Αχχχ πότε θα έρθουν τα Χριστούγεννα;;
    Ποθητού Ευαγγελία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συνήθως δεν παρακολουθώ ειδήσεις. Όμως προχθές ένα θέμα με συνεπήρε.Ήταν για τον τάφο της Αμφίπολης! Παρακολουθώντας το γεγονός άλλαξε όλη η κοσμοθεωρία μου.Ο,τι και να βρεθεί θα είναι κόσμημα για την περιοχή και θα προστεθεί και αυτή η αποκάλυψη στην κοσμηματοθήκη της ιστορίας. Αυτό το κοσμοιστορικό γεγονός θα διαφημίσει την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο.
    Το τι κοσμοπλημμύρα θα γίνεται από κοσμογυρισμένους και από τον απλό κοσμάκη για να δουν τα ευρήματα δεν θα περιγράφεται.Όλοι οι κοσμικοί και οι κοσμοπολίτες θα δώσουν το παρόν τους για να πάρουν και αυτοί λίγη λάμψη από αυτά τα κοσμήματα της ιστορίας.
    Πέρα λοιπόν από τις δυσκολίες που περνάμε σαν χώρα για άλλη μια φορά αισθάνομαι περήφανη που γεννήθηκα Ελληνίδα.

    Ειρήνη Σακαράκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έχω έναν συμμαθητή στην τάξη που είναι πόλυ κόσμιος και κοσμογυρισμένος. Σύνεχεια μας λέει κάθε φορά που πηγένει στο εξωτερικό τι έκανε και τι είδε. Μια φορά μας είπε πως όταν πήγε στην Γερμανία, τα Χριστούγεννα πήγε στο εμπορικό κέντρο και είπε πως είδε την μεγαλύτερη κοσμοπλημμύρα στη ζωή του! Επίσης μας είπε πως στο εμπορικό κέντρο υπήρχε ένα μεγάλο χριστουγεννιάτικο δέντρο που ήταν γεμάτο κοσμήματα. Ο συμμαθητής μου έχει πολύ μεγάλη κοσμοθεωρία, του αρέσει και η κοσμογραφία, για αυτό θέλει να γίνει κοσμοϊστορικός, δεν ξέρω γιατί αλλά μας λέει πως θέλει να γίνει κοσμηματοπώλης, κοσμήτορας και κοσμοναύτης.
    Ο συμμαθητής μου είναι πολύ τυχερός που μπορεί να περιφέρεται σε όλον τον κόσμο.
    Μακάρι να μπορούσα να ήμουν κοσμογυρισμένος σαν τον συμμαθητή μου!

    Σάμουελ Τότσι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα παρακολούθησα μία ταινία στην τηλεόραση όπου ένας κοσμηματοπώλης έπεσε θύμα ληστείας από ανθρώπους του υποκόσμου. Τρεις κοσμογυρισμένοι πράκτορες ανέλαβαν να βρουν τα κλεμμένα κοσμήματα. Ήταν ικανοί να ψάξουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Ακόμα και ο απλός κοσμάκης ήταν πρόθυμος να βοηθήσει. Ο κοσμηματοπώλης είχε απελπιστεί. Όμως, θυμήθηκε ότι σε μία κοσμηματοθήκη είχε κρατήσει κάποια κοσμήματα. Έτσι, τα έδωσε σε κάποιους κοσμοναύτες για να ψάξουν κι εκείνοι. Μετά από δύο εβδομάδες, και αφού ο κοσμηματοπώλης είχε χάσει κάθε ελπίδα και ήθελε να γίνει κοσμοκαλόγερος, άκουσε στις ειδήσεις ότι οι κοσμοναύτες είχαν βρει τα κοσμήματα! Χάρηκε πάρα πολύ! Κάλεσε όλους τους πράκτορες και όλους τους κοσμοναύτες μαζί με συγγενείς του και το γιόρτασαν. Τεράστια κοσμοπλημμύρα σας λέω! Κι έτσι τελείωσε η ταινία. Εύχομαι να άρεσε στο μαθητόκοσμο, στο φοιτητόκοσμο αλλά και σε όλους του υπόλοιπους!

    Ραφαήλ Τζουρέλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο μεγαλύτερος σεισμός στη Θεσσαλονίκη

    Πέρυσι την άνοιξη, είχε γίνει ένας μεγάλος σεισμός. Όλα τα παιδιά βρισκόμασταν στα σχολεία και ξαφνικά όλοι και όλα άρχισαν να κουνιούνται σε μεγάλο βαθμό.
    Όλοι οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές φυλαχτήκαμε κάτω από τις έδρες και τα θρανία. Από την κοσμοπλημμύρα έξω στους δρόμους ακουγόταν συνέχεια :. Κόσμος και κοσμάκης τριγύριζε στους δρόμους προσπαθώντας να βρει καταφύγιο. Πολλοί από αυτούς, τραυματίστηκαν άσχημα.
    Με αυτόν το σεισμό, πέθαναν πέντε άτομα. Από αυτά τα πέντε άτομα γνωρίζαμε τα δύο. Ο ένας ήταν κοσμηματοπώλης και ο άλλος ήταν κοσμοναύτης. Επίσης, ένας κοσμήτορας, που φυλαγόταν κάτω από ένα πέτρινο τραπέζι, έτυχε να έχει αδερφό νοσοκόμο. Έτσι τον κάλεσε γρήγορα να έρθει από το νοσοκομείο, φέρνοντας αρκετά ασθενοφόρα. Ευτυχώς οι τραυματίες μπόρεσαν να γιατρευτούν και να γίνουν καλά.
    Από τότε όλοι προσευχόμασταν να μην ξαναγίνει ποτέ τέτοιος σεισμός στην Θεσσαλονίκη αλλά ούτε και σε κανένα άλλο μέρος.

    Ζαχαρούλα Σταματιάδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δυο φορές και μια αστραπή, ένας κοσμογυρισμένος ναυτικός έψαχνε το πιο υπέροχο διαμάντι στον κόσμο,για να το χαρίσει στην γυναίκα του.Αφού έψαξε παντού απογοητεύτηκε.Έτσι αποφάσισε να πάει να πλαγιάσει σε μια σπηλιά πριν την επιστροφή.Τότε ο κοσμοναύτης συνειδητοποίησε ότι είχε μπροστά του ένα διαμαντένιο θησαυρό.Έτσι πήρε όσο πιο πολλά διαμάντια μπορούσε και άρχισε το ταξίδι της επιστροφής.
    Μεγάλες κοσμογονείες έφερε αυτή η ανακάλυψη στην ζωή του.Αφού χάρισε το διαμάντι στην γυναίκα του έγινε ο βασιλιάς ολόκληρου του κόσμου.
    ελενη ειρηνη τσιγαρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια γυναίκα που την λέγανε Μαρία ήταν πολύ πλούσια και κοσμογυρισμένη, ο άντρας της ήταν πιλότος και έλειπε συνέχεια ταξίδια επίσης είχαν ένα γιο τον Βασίλη που έκανε παρέα με υπόκοσμο και αυτός ήταν ο λόγος που μάλωνε συνέχεια με την μαμά του.Βασικά η κ.Μαρία φοβόταν κυρίως για τα ακριβά της κοσμήματα που της τα είχε κάνει δώρο ο άντρας της απο τα ταξίδια και ο πατέρας της που ήταν ο καλύτερος κοσμηματοπώλης της Ελλάδας. Ο Βασίλης όμως δεν την άκουγε και της έλεγε πως δεν ήθελε να κάνει παρέα με τα παιδιά των φίλων της.Μια μέρα καθώς ετοιμάζοταν να πάει στην όπερα με τον σύζυγο της είδε πως έλειπε όλη η κοσμηματοθήκη της,έτρεξε αμέσως στον γιο της και του είπε ότι έλειπαν τα κοσμήματα της αλλά αυτός της έλεγε ότι δεν το έκαναν οι φίλοι του έτσι τον έστειλε να πάει να τους βρει και να τους ρωτήσει.Καθώς πήγαινε στην αποθηκούλα που σύχναζαν τους άκουσε να μιλάνε για τα κοσμήματα.Μπήκε μέσα και τους είπε να του δώσουν αμέσως τα κοσμήματα της μητέρας του,εκείνοι φοβήθηκαν μήπως καλέσει την αστυνομία και έτσι του τα έδωσαν αμέσως και έφυγαν τρέχοντας.Όταν έφτασε σπίτι η μητέρα του τον φώναζε και του έλεγε "Δε σου τα έλεγα εγώ..μια μέρα αυτό θα γινόταν".Στο τέλος ο Βασίλης ζήτησε συγνώμη απο τους γονείς του και δεν ξανά έκανε παρέα με υπόκοσμο!

    Όλγα Πιαντιαρίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή